em|passion logo

 

Log ind Bliv medlem Kontakt Om em|passion Forside

 

De personlighedstyper, vi benytter, er inspireret af Thomas Eriksons ”Omgivet af idioter” og Helen Fishers ”Why Him? Why Her?” De fire typer har dog rod helt tilbage til teorier fra Hippokrates. Der er naturligvis forskelle i de forskellige udlæggelser af persontyperne, og derfor er det fortrinsvis de to forholdsvis nye teorisæt, vi har valgt at benytte.

Rød (testosteron)

De røde er folk, der primært er drevet af testosteron, der er et hormon, der regulerer frugtbarhed, muskelmasse, fedt-distribution og produktion af røde blodlegemer. De har en veludviklet visuel-rummelig forståelse og er ofte gode til teknik, matematik eller musik.
De har ofte et højt fokus på detaljer, og de har dybe, men smalle interesser. Samtidig har de en tendens til at være mindre opmærksomme på det sociale, men dårligere genkendelse af følelser, mindre øjenkontakt, mindre ordforråd, reduceret empati og stor følsomhed overfor hakkeorden.
Men de er stadig selvsikre, direkte, og de har tendens til at få mindre raserianfald.

De røde er konkurrencemindede. De kæmper for at være den bedste, og de har mange evner, der hjælper dem fort på vej. De er hurtige til at træffe beslutninger, selv når de er tvunget til at træffe svære valg. De er også meget fokuserede, og er meget stædige, når det drejer sig om at nå deres mål.
De vælger mange gange at gøre et godt stykke arbejde fremfor at gøre andre glade. Det gør de røde til de dårligste rent socialt af de fire typer.

Den store selvsikkerhed kan nemt ende i pral, og deres direkte attitude kan virke ubehøvlet for andre typer. Fordi de ofte ser verden I sort og hvid, kan de gå glip af nogle af de nuancer, der er i personlige og sociale relationer, og det kan føles som om, at de ikke kan relatere til andre. På trods af det, kan de røde skabe nære venskaber for livet, når de finder nogen, der interesserer dem, og de vil forsvare dem til det sidste.

Både kvinder og mænd kan være domineret af testosteron. Ifølge Helen Fishers forskning er cirka ti procent af kvinder røde.

Nøgleord: Dominans, hurtig reaktion, minimal interesse i forsigtighed i relationer, aktuel tidsramme, handling med det samme, tendens til at afvise inaktivitet.

Gul (dopamin)

De gule er primært drevet af dopamin, der er kendt som signalstoffet for glæde. Denne gruppe har egenskaber, der koncentrerer sig om nyheder, oplevelser og eventyrlyst, impulsivitet, energi og entusiasme. Men de kan samtidig have problemer med selvindsigt. De gule er ofte også intellektuelt nysgerrige, mentalt fleksible og kreative.

En gul tager spontanitet til et helt nyt niveau. De ser noget på tv eller læser om noget i avisen, for derefter at få en ubærlig lyst til at besøge et bestemt sted eller prøve en speciel attraktion. Inden for få timer vil de have bestilt en flybillet, eller måske er de allerede på vej til at hoppe ud af flyet. Med de gule er der aldrig et kedeligt øjeblik, og de elsker at udforske nye steder, folk, ting og ideer.

De gule har mere energi end de fleste, og de har en tendens til at være rastløse, hurtige og flyvske. De er meget nysgerrige, og de får hele tiden nye ideer. Med det in mente er de også hurtige til at hoppe fra en ting til en anden, og de jonglerer mange gane med mange ideer, opgaver og drømme på én gang. De er afhængige af, hvad der bringer dem glæde.

Folk kan med det samme lide de fleste gule. De er generøse og sjove at være at være ibland, de er ofte legesyge, sanselige, nydelsessyge og underholdende. Men; de kan også være svære at omgås, specielt i forhold. De er nemlig ikke lide kedsomhed, og de vil prøve at bryde ud af de fleste rutiner.

Ifølge Fisher udgør de gule cirka 26 procent af alle mennesker.

Nøgleord: Hurtig reaktion, gør sig umage med at involvere andre, minimal interesse for rutiner, impulsiv handling, tendens til at afvise isolering

Grøn (Østrogen)

De grønne er primært drevet af østrogen, der er det hormon, der skaber udvikling og vedligeholdelse af de feminine karakteristika i kroppen.

De har egenskaber indenfor det kontekstuelle, det holistiske og langsigtet tænkning så vel som sproglige egenskaber, medgørlighed, samarbejde, intuition, empati og pleje. Egenskaber associeret med østrogen indeholder også generøsitet og tillid, ønsket om at skabe sociale tilhørsforhold, stor fantasi og mental fleksibilitet.

De grønne ved instinktivt, hvad andre tænker og føler. Der kommer nemt til bunds i folks følelser ved at aflæse ansigtsudtryk, gestik og toneleje. Deres interesse i menneskelighed indeholder også dem selv, hvilket gør dem indadvendte og selvanalyserende. Det er en gruppe mennesker, der ynder at grave dig ned i og udforske deres tanker.

De grønne skaber ikke blot kontakt på det psykologiske niveau. Når de træffer beslutninger, tager de højde for alle muligheder. Derfor har de det også fint tvetydighed. De kan være meget intuitive og kreative, og de kan lide at arbejde med teori. De grønne er kendt for deres evne til at finde de rigtige ord. Derfor er de sammen med deres behagelige og imødekommende natur, deres medfølelse og deres tålmodighed meget venlige, diplomatiske og autentiske.

Men; de kan også være for tvetydige. Og de kan være for slatne eller måske endda upålidelige. Fordi de er konfliktsky, kan det føre til bagtalen. Og med deres behov for at undersøge alle muligheder, kan de ende kørt fast i rutiner frem for at tage en beslutning.

Lige som med de røde, er de grønne ikke knyttet til ét køn. Lidt over 20 procent af mænd og 35 procent af kvinder er grønne.

Nøgleord: Rolig reaktion, gør sig umage med at skabe kontakter, giver opbakning, tendens til at afvise konflikter.

Blå (serotonin)

De blå er folk, der primært er drevet af serotonin, der er et signalstof, der bliver associeret med glæde og humørbalance. Deres egenskaber er selskabelighed, forsigtighed, mindre ængstelighed og tætte relationer. De er også kædet sammen med regelrethed, respektere autoriteter, overholdelse af planer, metoder og vaner, selvkontrol, præcision, fokus på detaljer, numerisk kreativitet og religiøsitet.

For den blå er sociale situationer ofte sjove og afslappede. De føler sig sikre, når de taler med andre, og de kan lide at netværke. De er meget drevet af pligt og loyalitet, og derfor får de ofte en tæt gruppe af venner, og de er meget respekteret af denne gruppe.

Skønt de blå er forsigtige, er de ikke bange. De tænker konkret. De husker deres egne fejl og de ting, der har bragt dem til, hvor de er, og de bruger denne information til at bevæge sig fremad. De lærer af alt. De er ikke impulsive, og når det kommer til penge, ageren eller deres følelser, tænker de alting grundigt igennem og tager deres tid til at træffe den rette beslutning. Sikkerhed og struktur er vigtigt for de blå. Også sikkerhed og struktur er vigtigt for dem. De keder sig sjældent, hvilket gør dem I stand til at være metodiske, hårdt arbejdende og pålidelige.

Men; de blå kan også gå over stregen. I deres opsathed på at gøre tingene på den rette måde, kan de være intolerante overfor mindre traditionelle måde at leve eller arbejde på. Med andre ord: de er ekstremt stædige og med deres behov for orden, regler og tidsplaner, går de tit glip af spontane tiltag. Deres stoicisme kan nemt forvandle sig til negativitet, deres konformitet til monotoni og deres meget konkrete måde at tænke på kan gøre dem for bogstavelige.

Nøgleord Langsom reaktion, gør sig umage med at organisere, minimal interesse for relationer, forsigtig handling, tendens til at afvise indblanding fra andre.

Er du stadig i tvivl om, hvilken persontype, du er? Tag testen her (testen er på engelsk)